Evrim ile İslam Arasında Hiçbir Uyumsuzluk Yok - Rana Dajani

 


   

    Rana Dajani'nin İslam ve Evrim hakkında sözlerine geçmeden önce Rana Dajani kimdir? Bir tanıyalım;


    Rana Dajani  2005 yılında Lowa üniversitesi'nden moleküler hücre biyolojisi'nde doktora almış(1), Harvard Radcliff üyesi(2) (3), Fulbrighter, Eisenhower bursiyeri, Doçent, eski araştırma merkezi direktörü, Hashemite Üniversitesi, Ürdün, Yale(4) ve Cambridge(4) konuk profesördür. Ürdün'deki Çerkes ve Çeçen popülasyonlarının genetiği konusunda dünya uzmanıdır. Ürdün'de kök hücre araştırma etik yasası oluşturmuştur. McGill Üniversitesi ve MIT'de konuşmacı , Biyolojik evrim ve İslam savunucusudur . Ürdün ekip lideri, Yale Üniversitesi ile mülteci gençleri ve nesiller boyunca travmanın epigenetiğini araştırıyor. Yüksek öğrenim reformu uzmanı, BM kadınları Ürdün danışma konseyi üyesidir. Bilim ve Doğa Yazarı, Kadın mentör ağı kurdu, 2014 AKRAN ödülü aldı. Arap dünyası 2017 için ilk cinsiyet zirvesini düzenledi. İslam dünyasının en etkili kadın bilim adamı, 2015 en etkili 100 Arap kadın arasında 12'si , 2015 bilim şöhret listesinde kadınlar, Kral Hüseyin Kanser Enstitüsü Kanser ve Biyoteknoloji Ödülü 2009 ve 2016 Küresel Fark Yaratan IIE / Fulbright Ödülünü aldı. Ürdün'de HM King Abdullah II, Higher Education Reform Expert EU-TEMPUS, Ürdün, kurucu hizmet öğrenme merkezi, Hashemite Üniversitesi, TEDxDeadsea ve TEDxSPUT konuşmacısı, World Islamic Economic Forum 2012 ve World Science Forum 2015 tarafından Ürdün bilim yıldızı ile  ödüllendirildi. Çocukları zevk için okumaya teşvik eden “Okumayı seviyoruz” tabanlı model Synergos Arab dünyası sosyal yenilikçileri 2009, WISE Ödülü 2014, Kral Hüseyin Onur Madalyası 2014, Yıldız Ödülü 2015, IDEO.org en iyi mülteci eğitimi programı 2015, UNESCO Uluslararası Okuryazarlık 2017 Ödülü, Dünya Okuryazarlığı Konseyi Ödülü 2018 ve Jacobs sosyal girişimcilik ödülü 2018.


Şimdi de Rana Dajani'nin Evrim ve İslam hakkındaki sözlerine bakalım;


        ''Genel olarak biyolojik evrim ve dinin, özelde de İslam'ın uyumluluğu konusunda pek çok tartışma olmuştur. Biyolojik evrim bir gerçektir. Yine de yanlış anlaşılma, özgür düşünme eksikliği, cehalet ve gizli gündemi olan partiler nedeniyle evrim ve İslam arasındaki tartışma ana akım haline geldi. Müslüman bir moleküler biyolog olarak benim için biyolojik evrim ile İslam arasında hiçbir uyumsuzluk yok. Evrimi öğreten ve bu konuyu tüm öğrencilerin ve topluluğun geri bildirimlerini göz önünde bulundurarak yeni bir ışıkta sunmak için tartışmalar ve münazaralardan geçen bir eğitimci olarak deneyimlerime dayanmak niyetindeyim. Bu eser çok önemlidir ve özellikle Müslüman dünyasında bilimsel düşüncenin gelişmesine önemli bir katkıdır. Biyolojik evrimin İslam ile uyumluluğunu savunacak, kutsal metinlerin modern bilimsel keşifler ışığında yeniden yorumlanması çağrısında bulunacak, yeni bir yaklaşım getirecek, insan refahı üzerindeki tezahürleri muazzam olan tartışmalı konuları ele almak için düşünce özgürlüğünü teşvik edecek.''(5)


Rana Dajani'nin bahsettiği kitabı; Five scarves, Doing the impossible: If we can reverse cell fate why cant we redefine success, Nova Publisher 2018.


    Rana Dajani’nin Beş Eşarpı: İmkansızı Yapmak - Hücrenin Kaderini Tersine Çevirebiliyorsak Neden Başarıyı Yeniden Tanımlayamıyoruz? dünyanın önde gelen Müslüman kadın bilim adamlarından birinin gözünden anlatılan cinsiyet, ırk, din ve bilim arasındaki kesişme noktalarının araştırılmasıdır. Ürdün Hashemite Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji Profesörü(6) olan Dajani, araştırmacıların embriyonik yaşam formlarını tersine çevirmelerine izin veren uyarılmış pluripotent kök hücrelerin 2006 keşfine işaret ediyor ve bize benzer bir atılımın neden cinsiyet arayışında mümkün olmayabileceğini soruyor. eşitlik. Kadınların ezilmesine karşı mücadelede bir paradigma değişikliği arayan Dajani, tüm kadınları tam olarak doğrulamak ve desteklemek için dünyamızın sosyal kurumlarını, kültürlerini ve geleneklerini radikal bir şekilde dönüştürmenin gerekçesini ortaya koyuyor.

Okuyucu, Dajani'nin hareketli Amman dünyasından Iowa City'nin sessiz mahallelerine, Ürdün'ün üniversitelerine, okullarına ve mülteci kamplarına ve Harvard, Cambridge, Grenoble salonlarına kadar baş döndürücü yaşam yolculuğunun birçok aşamasından geçiyor. ve Birleşmiş Milletler. Yazar, bir anne, öğretmen, bilim adamı, sosyal girişimci ve feminist olmak üzere beş eşarp takıyor. Hikayesi, karşılaştığı tüm zorlukları ve genetik analiz ve bilim pedagojisinden tabandaki sosyal değişime ve evrim üzerine İslami perspektiflere kadar her şeyde yaptığı yenilikleri anlatıyor. Son olarak Dajani, bugün kadınların özgürlüğü için mücadele ve gerçekten eşit ve insancıl bir toplum inşa etmek için ne yapılması gerektiği üzerine kışkırtıcı ve geniş kapsamlı bir meditasyon sunuyor.(7)


Referanslar;

(1) https://web.archive.org/web/20170803050225/https://medicine.uiowa.edu/mcb/paststudents

(2) https://scholar.harvard.edu/rdajani/biography

(3) https://www.radcliffe.harvard.edu/people/rana-dajani

(4) https://jepson.richmond.edu/faculty/bios/rdajani/https://jepson.richmond.edu/faculty/bios/rdajani/

(5)  https://evokeproject.org/1269-2/

(6) https://novapublishers.com/shop/five-scarves-doing-the-impossible-if-we-can-reverse-cell-fate-why-cant-we-redefine-success/#:~:text=Rana%20Dajani's%20Five%20Scarves%3A%20Doing,world's%20leading%20Muslim%20women%20scientists.

(7) https://web.archive.org/web/20160911053228/http://staff.hu.edu.jo/CV_E.aspx?id=0gnQeXkZsCc=