EVRENİN YARATILIŞI BÜYÜK PATLAMAYA İŞARETLER VE İTİRAZLARA CEVAPLAR

  EVRENİN YARATILIŞI BÜYÜK PATLAMAYA İŞARETLER VE İTİRAZLARA CEVAPLAR  

Öncelikle yazılarımda sürekli söylediğim kuranın birden çok şeye bir söz ile aktarmasını dile getireyim. 

Kuranın gerek dili gerekse edebi yapısı çok zengindir. bu yüzden bir şeyi anlatmaz çok şeyi anlatır. İlahi mesajın bu özeliğine kuranın bir kelam ile çok şey söylediği bütün meal ve tefsir yazarları tarafından kabul görmüştür. Bunları meallerin farklı oluşu ve tefsirlerin birden çok şeyi aktarması ve ön sözlerinde bunu delileri ile aktarmaları ile tespit edebilirsiniz. Ayrıca Lokman, 31/27 Kehf sûresi 109. Açıklamalı meallere ve tefsirlere bakınız.


Bu ayetlerden biri Embiya 30 ayettir. Ayetin asıl mesaj yaratıcının gökleri yeri yaratan canlıları da yaratan olduğunu gücünün kudretini anlatmaktır. Lakin bu mesaji verirken insanlara bir kaç bilgiye işaret eder. Bunlardan biri ise GÖKLERİN YERİN BİTİŞİK OLDUĞU SONRA ONLARIN AYRILDIĞI VE HER CANLI ŞEYİN SUDAN YARATIKMIŞ olduğudur. 


Kuranda asıl olan mesajdır. Mesajı verirken kulanmış olduğu lafız ve lafızda olan işaretler sadece birer araçtır. 


Enbiyâ Suresi - 30


اَوَلَمْ يَرَ الَّذ۪ينَ كَفَرُٓوا اَنَّ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ كَانَتَا رَتْقاً فَفَتَقْنَاهُمَاۜ وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَٓاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّۜ اَفَلَا يُؤْمِنُونَ ﴿٣٠﴾


﴾30﴿ İnkâr edenler, gökler ve yer bitişik iken onları ayırdığımızı ve her canlıyı sudan yarattığımızı görmezler mi? Hâlâ inanmayacaklar mı?


Arapça'da "ratk", tıkamak, tutmak, bendlemek" demektir. Nitekim, "O şeyi tıkadım, o da tıkandı" manasında  denilir. "Feth" ise, bitişik-yapışık iki şeyin arasını, yarıp-ayırmaktır. Zeccac şöyle demektedir: "Ratk masdar olup, ayetin manasını "O, ikisi ayrılan oldular" demektir. Mufaddal da, "Cenâb-ı Hak burada "ratkaynl" dememiştir. Bu tıpkı Biz onları yemek yemez birer beden olarak yaratmadık" (Enbiya. 8) ayetinde olduğu gibidir. Çünkü nasıl onların herbiri bir "beden" ise, burada bahsedilen yer ile göğün her biri de bir "ratk" (bitişik şey) dir. (1)


Burada bazıları Sema gök yüzünün tamamı için olmadığını sadece atmosfer olduğunu söylüyor. Oysa sema genel bir ifadedir kuran da bunu görebilirsiniz ayrıca sözlüklerde ve tefsirlerde mealler bunun genel bir anlam olduğunu aktarmaktadır. Ayrıca السَّمٰوَاتِ Cemi çoğul olarak gelmektedir. (2)  


Bunun dışında bir kaç saçma iddialar var. Bunlardan birisi: ayetin öncesi sonrası ile okuyun kozmolojiye dahil bir şey söylemediğini görürsünüz. Ayetlerin öncesi ve sonrası ile okuyan tüm herkes görecektir ki kozmolojik bir olguya işaret etmesine hiç bir engel yoktur. Birde şöyle saçma bir şey söyleyenler var kuran yer diyor yerde dünya oluyor. Uzaya göre yer diye bir şey yok ayrıca bir çok gezegen var o halde bu kozmolojik bir şeyi anlatmıyor. Kuran muhatap aldığı insanlar insanlarda yer yüzünde olduğu için yeryüzüne göre konuşmasından daha doğal bir şey olabilir mi? Ayrıca kuran bize kozmolojik bir eğitim veren bilim kitabı değildir. Bilimsel olgulara yeryüzünde olan insana göre işaretler verir ve sonuçları aktarır.


Bir diğeri eski tefsirlerde olan farklı anlayışlar: Ayetin farklı yorumları veya birden çok şeye işaret etmesi kozmolojik bir olguya işaret etmediğinin kanıtı değildir .Öncelikle herkesin bunu iyice idrak etmesi gerekiyor. 


Bazıları yağmurun yağması ,çimenlerin çıkması gibi bir şeyi anlamış .Eğer buna işaret etse yağmur ve bulut bunları da kullanabilirdi. Ayrıca ilk muhatabında hatası olabilir. bizlerinde onlarında bilmediği bazı şeyler olabilir. Bugün bizlere bildirilir bizim de onların gibi anlayamadığımız şeyler olabilir bu istisnalar çok doğaldır.


İkrime, Atıyye el-Avfî ve İbn-i Zeyd, göklerin ve yerin bitişik olmasından maksadın, bunlardan her birinin önceleri delik olmadıkları sonra Allah'ın, gökleri delerek oradan yağmur indirdiği, yerleri yararak oradan bitkiler çıkarıp sular fışkırttığı anlamına geldiğini söylemişler ve buna delil olarak ta şu âyetleri zikretmişlerdir. "İçinde hâdiseler tekrarlanan göğe, yanlan yere yemin olsun ki, muhakkak Kur'an, hak ile bâtılı ayıran ilahî bir kelamdır." ( 2)


Bunu böyle bir yorum getirilebilir. Makul bir yorumdur lakin buna da işaret ediyor dememiz için metine sadık kalmamız gerekiyor. Metinde olmayan yağmur yağması bitkilerin çıkması suların fışkırması gibi bir şeyden söz etmemekte. Delil olarak sunulan ayet ise doğrudan bir delil olmamaktadır.


Razı buna şöyle cevap veriyor Buna göre eğer, "Bu izah tercihe şayan izah değildir. Çünkü yağmur göklerin hepsinden değil, sadece bir gökten yağar. O gök de, yere en yakın göktür?" denilirse, deriz ki: Göğün herbir yeri, gökyüzü olduğu için, böyle "gökler" denilmiştir. Bu tıpkı, "Eski eblise" "Taş kazan" ifadelerinde olduğu gibidir. Bil ki bu izaha göre, ayetteki O "ru'yeti" (görmeyi), bizzat görme manasına atmak mümkün olur. (3)


Ayrıca eski tefsir kaynağı Taberi bunuda aktarmıştır Abdullah b. Abbas Mücahid ve Süddî de Yer gök bitişik bir birinden ayrılması olduğunu söylemişler (4)


Ayette ifade edildiği gibi birbiriyle iç içe, "ratk" durumundaydılar. Ardından bu madde şiddetli bir patlamayla yarılıp ayrıldı. Yani Kur'an'ın "fatk" kelimesiyle beyan ettiği ayrılma fiili meydana geldi. Büyük Patlama ya da Big Bang, evrenin yaklaşık 13,8 milyar yıl önce aşırı yoğun ve sıcak bir noktadan meydana geldiğini savunan evrenin evrimi kuramı ve geniş şekilde kabul gören kozmolojik modeldir.


Bir kelam ile çok şey anlatan kitap mesajın yaratıcının gücünü kudretini anlatmak olduğu .Bunu aktarırken kulanmış olduğu lafızlarda kozmolojik bir olguya sarahaten işaret ettiğini görmekteyiz. Ayrıca eski alimlerin yapmış oldukları yorumlarda yorum olarak geçerli olduğunu lakin yapılan tenkide göre buna da işaret eder dememiz için metinde yağmurun inmesi ,bitkilerin büyümesi gibi ifadelerin olması gerektiğini söyleyebiliriz.. 


Her canlı şeyin sudan yaratılması ise genel bir ifade olup bütün canlıların başlangıcında ve devamında su olduğunu söyleye biliriz... (5)


 Gene bazıları işaretleri görmemek için اَلَمْ يَرَوْا görmediler mi? kafirler o zaman büyük patlamayı nasıl görecekler diyor öncelikle büyük patlamayı bugün görmüyoruz Arta kalan kozmik radyasyonlarına ve doppler etkisine bakarak bu olgular ile büyük patlama teorisinin sonucuna varıyoruz ayrıca bunu gözle görmek ile sınırlı tutamayız bu bilgi bir şekilde ( peygamberin bu bilgiyi vermesi veya bunu diğer dinlerin öğretilerinde bildirmesi .) onlar bilmiyor idrak edemiyor mu? diye anlaşılabilir Fil süresinde Fil sahiplerine neler olduğunu görmedin mi diyor peygamber bunu görmemişti yada Enbiya 6 ayete nice nesiller helak oluşunu görmüşler mi? benzer ayetler vardır Yani Arapça’da “Görmüyorlar mı? Düşünmüyorlar mı?” anlamlarına gelen “E-Lem- Yere/Tere” şeklindeki istifham/soru sitili, gerçek bir sorgulamaya değil, konuyu pekiştirmeye yöneliktir 

Detaylı bilgi için (6)

Bilim değişirse diyenler vardır bu arkadaşlar bilimsel olgular ve değişkenleri ayırmakta zorlanıyor. Bilimsel olgu olan evrenin tek bir noktadan ayrılarak genişlemesi bir olgudur. Buna dahil bir çok deliler var :Değişecek olan evren bir başka evrenin içinde bitişik iken ayırdı. Birden çok evrenler mi bu şekilde olduğudur. Bunlar ise ayete aktarılan evrenin bitişik iken ayrılma olgusuna ters değildir ayrıca bizler bu kasıt edilen mesajdır demiyoruz işarettir diyoruz. Bu argüman tefsirin yanlış olması kuranın yanlış olduğunu göstermez.


Böyle bir bilgi diğer kitaplarda var diyenlere her kavme elçi gitti ve bazı mesajların kalmış olması kuranı doğrulamaktadır. Kuranın doğru olanları alması diğerlerinde binlerce çelişki olduğu halde hiç bir çelişki olmayıp çok daha fazla ve açık bir şekilde işaret etmesi bu kitabın çok anlamlı ilahi bir kelam olduğunun delilidir. 


Ayette ifade edildiği gibi birbiriyle iç içe, "ratk" durumundaydılar. Ardından bu madde şiddetli bir patlamayla yarılıp ayrıldı. Yani Kur'an'ın "fatk" kelimesiyle beyan ettiği ayrılma fiili meydana geldi. Büyük Patlama ya da Big Bang, evrenin yaklaşık 13,8 milyar yıl önce aşırı yoğun ve sıcak bir noktadan meydana geldiğini savunan evrenin evrimi kuramı ve geniş şekilde kabul gören kozmolojik modeldir.


Gözlemsel kanıtlar
  • Kozmik arka plan.
  • İlk nükleosentez.
  • Galaksilerin evrimi.
  • Büyük "kırmızıya kayma"da kozmik arka planın ısı ölçümü
  • Bugünkü evren (+ 13,7 milyar yıl)
  • Birleşme.
  • İlk nükleosentez (+ 3 dakika)
  • Elektron-pozitron çiftlerinin yok olması 

Detaylı bilgiler için (7)



Araştırmacı: Mustafa Ali UÇAR 


Kaynaklar

https://archive.org/details/MufredatIsfahaniKuranKavramlariSozlugu/page/n412/mode/1up  (1) 


https://archive.org/details/MufredatIsfahaniKuranKavramlariSozlugu/page/n777/mode/1up (1)


http://islamilimleri.com/Tefsir/Tefsir/021/Tefsir/Turkce/08/033.htm Diğer tefsirlere bakınız ! 1 .2 .3 .4 .5.6


https://sorularlaislamiyet.com/enbiya-suresi-30-ayette-goklerle-yer-bitisikken-bizim-onlari-ayirdigimizi-gormediler-mi-0 (1.3.6)


https://archive.org/details/MufredatIsfahaniKuranKavramlariSozlugu/page/n516/mode/1up (2)


https://www.kuranmeali.com/KokHepsi.php?kok=%D8%B3%20%D9%85%20%D9%88 (2)


 https://sorularlaislamiyet.com/kaynak/sema-gok

(2)


https://islamansiklopedisi.org.tr/sema--gok (2)


 https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Enbiy%C3%A2-suresi/2513/30-33-ayet-tefsiri (3 .4 .5)


 https://archive.org/details/MufredatIsfahaniKuranKavramlariSozlugu/page/n450/mode/up (1)


https://www.kuranmeali.com/AyetKarsilastirma.php?sure=21&ayet=30


https://evrimagaci.org/buyuk-patlama-nedir-buyuk-patlama-sirasinda-neler-yasandi-7758 (7)


 https://www.bilgiustam.com/buyuk-patlama-ve-evrenin-olusumu/ (7)


https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/34154484/Buyuk_Patlama_Kurami.pdf?1404878010=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DBuyuk_Patlama_Kurami_Felsefe_Ansikloped.pdf&Expires=1611941484&Signature=MQ6MGHarBIw7ELudh~YLkoYGp6-gbX~PsYNf8vSMtFER67~tbLTGdB6gmb94tiPu541Q0Ylz5yJN95tPuefbrmTk~Px2Rw5O6borWaS6eFAnE9xpwcFsdrfjx--OcACxWt6Z~inQtHFQKBRez89-s3UeANeQgohz~9VeipB8PlMSSxSkrcwY~ccN3xRt3n-j5ovb8iS82v~g8WNehh-2jlOTj6OdZ1BlPHOEaxBPo8NBduN6j-xnQxuX049MJ69~vbZEi8YIKFEvXe4TlWaGOiVNRQmw1rECCxMEnE44u7NbTJjvfk5DsRgsvlK5PKoMQ0JHt8Iig0fiuU2nzyeR7w__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA (7)

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/buyuk-patlama#:~:text=B%C3%BCy%C3%BCk%20Patlama%20modeline%20g%C3%B6re%20evren,bu%20a%C5%9Famay%C4%B1%20anlatmak%20i%C3%A7in%20kullan%C4%B1l%C4%B1r.&text=%C5%9Ei%C5%9Fme%20a%C5%9Famas%C4%B1%20sonland%C4%B1%C4%9F%C4%B1nda%20evren%20b%C3%BCy%C3%BCk%20%C3%B6l%C3%A7%C3%BCde%20kuark%2Dgluon%20plazmas%C4%B1ndan%20olu%C5%9Fuyordu. (7)

 https://tr.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCy%C3%BCk_Patlama