HABİL İLE KABİL : BABİL AYİNİNDEN İBRAHİMİ DİNLERE Videosu'na CEVAP

 HABİL İLE KABİL ve DUMUZİ İLE ENKİMDU



Cevap: sümeroloji'nin ilk yıllarından itibaren, tüm yönleriyle bilinen dumuzi ve enkimdu hikayesi, bir çok araştırmacı tarafından habil ile kabil hikayesinin kökeni olarak yorumlanıyordu. samuel noah kramer, philadelphia üniversitesi tablet arşivleri'nde ve istanbul eski şark eserleri müzesi'nde emeş ile enten mitinin parçalarını bulup birleştirmiş, ve bir anda, yıllardır enkimdu ve dumuzi ile bağdaştırılan habil ile kabil hikayesi hakkındaki bütün bilinenleri alt üst etmiştir.
bunu yaptığı tarih 1972. keşif dolayısıyla dumuzi ve enkimdu hikayesi tamamen bir yanlış anlamadır . sümeroloji dünyası da bu yanlış anlamadan geri dönmüştür. ama tabi bu kramer'in keşfinden hemen sonra olmamıştır. zira keşif sümerolojinin gelişimine kıyasla oldukça geç bir tarihte. zamanla bilim camiasında kabul görmeye başlamıştır ancak hala bazı akademik olmayan kaynaklarda dumuzi ve enkimdu hikayesinin habil ile kabil hikayesiyle bağdaştırılması, bu kaynakların kendilerinin güncellememelerinden ve ciddi bilgi kaynakları olmamalarından kaynaklanır.
kramer, sümer mitolojisi adlı eserinin 1962 baskısında "düşük ihtimalle de olsa" dumuzi ve enkimdu'nun habil ile kabil hikayesinin kaynağı olduğunu söylemiştir. ancak 1972'deki keşiflerden sonra yapılan ikinci baskıda emeş ile enten hikayesi vardır ve kramer, dumuzi ve enkimdu için "habil ve kabil hikayesinin başka ve uzak bir motifi, gerçi artık bu ikisinin onlar olmadığını biliyoruz." demiştir.
samuel noah kramer sümeroloji bilimine en çok fayda sağlayan ve en büyük otorite kabul edilen GERÇEK bir sümerologtur.