FİRAVUN ÖLSE DE ‘FİRAVUNLUK’ HALA YAŞIYOR!


 



Allah, Kur’an’da hiçbir kıssayı boş yere, sadece hikaye olsun diye anlatmaz. Mutlaka içerisinden çıkarılacak dersler vardır.

Firavun’u anlatır mesela. Ve sadece ‘Firavun kötüdür’ demekle yetinmez. Firavun’u Firavun yapan şeylerin neler olduğunu da anlatır.

Firavunluğun özelliklerini anlatır ki; tüm çağlarda insanlar, bu özellikleri taşıyan her yöneticinin bir Firavun olduğunu görsün ve ona itaat etmesin ister. Nitekim; Firavun, diktatörlüğün, zalimliğin, adaletsizliğin vücut bulmuş halidir.

Kur’an’a göre Firavunluğun özellikleri nelermiş hep beraber bakalım.

1- Firavun, halkını sınıflara ayırır. Sınıf ayrımı yapar. Böylece insanları birbirine düşürür. Önce insanları birbirine düşürür sonra kendisi tekrar ‘birleştirici’  gibi görünerek kahraman olur.  Kendi yandaşlarını yükseltip, karşıtlarını susturur hatta fırsat buldukça öldürtür. (Kasas Suresi, 4. ayet)

2- Baskıcı, zorba birisidir. Fikir ve düşünce özgürlüğü karşıtıdır. Öyle ki; insanların dini görüşlerine dahi müdahale eder. (Yunus Suresi, 83. ayet ve Şu’arâ Suresi, 49. ayet)

3- Çok zengindir. Saraylarda yaşar ve malına mal, zenginliğine zenginlik katar. (Yunus Suresi, 88. ayet)

4- Kibirlidir ve kendini sürekli haklı görür. Halkın da kendisine tam bir şekilde itaat etmesini ister. (Kasas Suresi, 38-39. ayet)

5- İnsanları kandırmak için her türlü şeyi yapar, söyler ve bu uğurda da kendisine yardımcı olacak insanlara her türlü vaatte bulunur. Fakat o kimseler, doğruyu gösterince, onları cezalandırır ve onları herkese kötü olarak lanse eder. Çünkü sadece kendi dediği doğrudur. Dava falan önemli değildir onun için. Yalnızca kendi iktidarı önemlidir. Kendisine yardımcı olan insanları menfaati bitince bir kalemde çizer. (Şu’arâ Suresi, 41-50. ayet)

6- Kendisini sürekli her şeyden üstün görür. Eleştiriye tahammül edemez. (Nâzi’ât Suresi, 24. ayet)

7- Güç elindeyken esip gürler, herkese tehditler savurur, halkı da galeyana getirir ama zor bir durumla karşılaşınca da esip gürlediğine sığınır ve pişman olmuş numarası yapar, ‘ben öyle demek istememiştim’ der. Ancak bu külliyen yalandır. Yine rahata erdiğinde aynı bozgunculuğu ve diktatörlüğü yapacaktır. (Yunus Suresi, 90. ayet)

İşte birisini Firavun yapan özellikler bunlardır Kur’an’a göre. Bu özellikleri okuduğunuzda aklınıza kim geliyorsa, o Firavun’dur. Vicdanınızın sesini dinlemek şartıyla tabi.

Yeryüzündeki tüm zaman dilimlerinde ve tüm topraklarda, hangi yönetici bunları yapıyorsa, o Firavun’dur ve Firavunluğu yaşatmaktadır.

Firavun insan olarak ölmüştür ama Firavunluk sistemi hala canlıdır.

Bir Müslüman da, yöneticilere Kur’an perspektifinden bakmalıdır ve bu sıfatları taşıyan yöneticinin, hangi dinden gözükürse gözüksün, çok dindarmış gibi davransa bile yalancı olduğunu ve Firavun olduğunu anlamalıdır. Allah katında bunun vebali vardır.

Allah insanları bu dünyanın halifesi kılmış ve dünya düzeninden sorumlu tutmuştur. (Bakara Suresi, 30. ayet ve Hûd Suresi, 61. ayet)

Devleti yöneten kişi veya kişilerde bakılması gerekenler, o kişi veya kişilerin dini, cinsiyeti, ırkı vesaire değildir. Bakılması gereken tek özellik, adil olup olmadıklarıdır. Zira; adalet, mülkün yani devletin temelidir. Devlet yönetiminde adalet, her şeyden önce gelir. (Nisa Suresi, 135. ayet ve Maide Suresi, 8. ayet)

Ve unutulmamalıdır ki; Firavun her ne kadar tüm bebekleri öldürse de; elbet bir ‘Musa’ doğacaktır. Ve o Musa, erdemli olan her insandır.

Firavunların iktidarlarının yıkılması temennisiyle…

Selamlar…

 
Süleyman Kaan Şirin

Potansiyel Mesajlar