Bazı ayetler ve genç müslüman kardeşlerimiz üzerine

   

    Herkese merhaba bu yazımda birkaç ayete değinmek istiyorum. Bu ayetleri günümüzdeki çoğu Müslüman gencin gözden kaçırdığını ya da uygulamaya koyamadıklarını ve bunun bir sonucu olarak da imanlarının zayıfladığını veya tamamen koptuklarını düşünüyorum. Şimdi ayetler üzerinden gidelim:

Nisa Suresi

﴾140﴿ O size kitapta şunu indirmiştir: Allah’ın âyetlerinin inkâr edildiğini yahut onların alaya alındığını işittiğiniz zaman, onlar başka bir söze geçmedikçe kendileriyle beraber oturmayın; aksi takdirde şüphesiz siz de onlar gibi olursunuz. Allah elbette münafıkların ve kâfirlerin tamamını cehennemde bir araya getirecektir.

Yapılması istenen şey gayet açık ve Allah bunun yapılmasını söylüyor "aksi takdirde şüphesiz siz de onlar gibi olursunuz" diyor peki ya biz ne yapıyoruz ? Hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadığımız konularda birtakım insanların İslam karşıtı video ve metinlerine dalıyoruz… Sadece dalıyoruz bu kadar.

O iddiaların ne kadar doğru olduğunu araştırıyor muyuz ?

Hucurat Suresi

﴾6﴿ Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın.

    Önce kendimize sonra da o haberi yaydığımız zaman başkalarına zarar verebiliriz o yüzden dikkatli olmalı ve bilginin doğruluğunu araştırmalıyız.

İsra Suresi 

﴾36﴿ Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi ondan sorumludur.


Akla gelebilecek bir diğer soru da şu olabilir: “İnanmayanlarla oturup tartışamaz mıyız nasıl olacak bu ?”

Samimi olarak soru soran kişilerle oturup konuşmakta tabii ki bir sorun yok fakat bu ayetlerde sırf inkâr etmek ve alaya almak için tartışan kişilerden bahsediliyor.

Ve Allah En'âm Suresi’nde

﴾68﴿ Âyetlerimiz hakkında ileri geri konuşmaya dalanları gördüğünde, onlar başka bir söze geçinceye kadar kendilerinden uzak dur. Eğer şeytan sana unutturursa, hatırladıktan sonra artık o zalimler topluluğu ile oturma! ﴾69﴿ Takvâ sahiplerine, onların hesabından bir sorumluluk yoktur. Fakat, belki korunurlar diye hatırlatmak gerekir.

    Kimdir takva sahipleri ? Allah’a karşı sorumluluk bilincinde olan kimseler değil midir ? O halde takva sahiplerine donanımlı Müslüman dersek yanılmış olmayız nitekim Allah’ın Kur’an da olmamızı istediği Müslüman tipi basitçe söylemek gerekirse hem ahlaki yönden hem de bilgi birikimi bakımından kendini sağlam temellere oturtmuş “temiz akıl sahibi” bir insandır.

1.     Bilginin doğrularını araştıran, hakkında bilgi sahibi olmadığı şeyin ardından gitmeyen (Hucurat 6, İsra 36)

2.     Zannın çoğundan sakınan (Hucurat 12; Zan ile ilgili diğer ayetler: Necm 23 ve 28, Casiye 24, Sad 27)

3.     Sözün en güzeline uyan (Zümer 18)

4.     Bir bilene soran (Enbiya 7, nahl 43, Furkan 59)

Allah verdiğim örnekler ve daha nicesine yönlendiriyor Kur’an da ve öyle olmamızı istiyor.

Son olarak da Nisa 140 ve En'âm suresi 68-69 göre ayetlerimiz inkâr edildiği, dalgaya alındığı zaman yapacağımız davranış birtakım insanların iddia ettikleri gibi "kafa kesmek" değil, olgun bir tavır takınıp oradan uzaklaşmaktır, yeri geldiğinde "Selam" deyip geçmektir.


Furkân Suresi

﴾63﴿ Rahmânın has kulları yeryüzünde vakarla yürüyen, cahiller onlara laf attığı zaman, "selâm" deyip geçen kullardır.

Câsiye Suresi

﴾20﴿ Bu kitap, insanların aklını aydınlatan ışık, inananlar için bir kılavuz, bir rahmettir.

Enbiyâ Suresi

﴾10﴿ Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız?


Eleştirilerinizi bekliyorum.

Yazan: Emre Taştankaya

İnstagram: senialdatannedir

Allah en iyisini bilir.