ALLAH BİLE PEYGAMBERİNE SALAT EDER! Videosu'na Cevap

 


ALLAHIN PEYGAMBERİNE SALÂT ETMESİ

YAZAR:Recep Ersin Akın

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlarım.


Din ve Mitoloji isimli youtube kanalı ‘’ALLAH BİLE PEYGAMBERİNE SALAT EDER’’ videosunda bir takım iddialarda bulunmuştur.Bu yazımda bu iddiaları teker teker cevaplayacağım inşallah.

İddia 1-Allah Peygamberi Zorla Andırıyor

Bunu söylerken delil aldıkları ayet Ahzab Suresi’nin 56.Ayet’idir.İlgili ayette Yüce Allah buyuruyor ki:

‘’Ey iman edenler şüphesiz ki Allah ve melekleri nebiye salat eder.Siz ona salat edin ve tam bir teslimiyetle teslim olun.’’Ne yazık ki ‘’Din ve Mitoloji’’ isimli sayfa bu ayeti kerimeyi geleneğin anladığı gibi anlıyor.Ayette geçen صلاة (salat) kelimesi Arapçada bir çok manaya gelen bir kelimedir.Bu kelimenin kök anlamı bir şeyi bırakmamak ve sürekli arkasında durmaktır.(Lisânü’l-Arab) Bu yüzden dolayı namaza salat denmiştir.Bu ayeti kerimede bahsedilen peygambere oturduğunuz yerden salavat okuyun demek değildir.Salavat şudur ‘’Allahümme Salli Ale Muhammed’’ Allah’ım Muhammed’e salat et demektir.Tamam da Allah zaten ben salat ediyorum siz de o nebiye salat edin diyor.Yani Allah azze ve celle diyor ki ey iman edenler peygambere destek olun arka çıkın.Çünkü yukarıda da ifade ettiğim gibi salat kelimesinin kök anlamı bir şeyi bırakmamak ve sürekli arkasında durmaktır.’’DİN VE MİTOLOJİ’’ isimli sayfaya soruyorum sizler aynı surenin 43.Ayetini okudunuz mu? Çünkü orada buyruluyor ki ‘’Allah ve melekler sizi karanlıktan aydınlığa  çıkarmak için size salat eder.’’ Bu ayette geçen يُصَلّ۪ي kelimesi ile aynı surenin 56.Ayetinde geçen salat kelimesi aynı kelimedir.Ayet diyor ki sizi karanlıktan aydınlığa çıkarmak için size salat ediyor.Bu ayette delildir ki 56.Ayette geçen salat edin emri dua okuyun değil peygamberi destekleyin manasındadır.Peygambere salavat okumak ile ilgili hadisleri bu yazdığım bağlamda değerlendirince o hadislerin Kur’ân’â aykırı olduğu ortaya çıkar.Nitekim hadislerin hiç biri Kur’ân gibi değildir.Bu yüzden dolayı başta Ebu Hanife olmak üzere birçok İslam Alimi metni Kur’ân’a uygun olmayan hadisleri reddetmişlerdir.

İddia 2-Allah ve Peygamberi Zorla Seveceksin

Yüce Allah Bakara 256’da bu dinde zorlama olamayacağını buyuruyor.Yani kimse kimseyi müslüman olmak için zorlayamaz.Nitekim Allah peygamberimize Yunus 99’da buyurur ki:

‘’Sen insanları inanıncaya kadar zorlayacak mısın?’’ İslam Dini zorlamın her çeşidini yasaklamış,peygambere tek görevinin öğüt vermek ve uyarmak olduğunu bir çok ayette buyurmuştur.Yani kendisini ateist veya deist gören bir kimse muhammed aleyhisselamı zorla sevmek zorunda değildir.Lakin müslüman olan bir kimse ise Allah ve Muhammed Peygamberi sevmek zorundadır.Zaten müslüman Allah’a teslim olan kişi demektir.Allah’a teslim olan kişi Allah’a ve peygambere iman eder ve onları sever.

İddia 3-Allah İnsanları Cehennem İçin Yaratmıştır

Bunu söylerken A'râf 179’a dayanıyorlar.İlgili ayete verilen meallerin az bir kısmı hariç geneli şöyledir.

‘Andolsun biz, cinlerden ve insanlardan birçoğunu cehennem için yaratmış olduk. Bunların kalpleri vardır ama onlarla kavrayamazlar; gözleri vardır ama onlarla göremezler; kulakları vardır ama onlarla işitemezler. Onlar hayvanlar gibidir, hatta daha da şaşkındırlar. İşte asıl gafiller onlardır.

Bu ayete verilen meal yanlıştır.Bunu delilli bir şekilde göstermek için ilk olarak ayetin Arapçasını yazmalıyız.

وَلَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ كَث۪يراً مِنَ الْجِنِّ وَالْاِنْسِۘ لَهُمْ قُلُوبٌ لَا يَفْقَهُونَ بِهَاۘ وَلَهُمْ اَعْيُنٌ لَا يُبْصِرُونَ بِهَاۘ وَلَهُمْ اٰذَانٌ لَا يَسْمَعُونَ بِهَاۜ اُو۬لٰٓئِكَ كَالْاَنْعَامِ بَلْ هُمْ اَضَلُّۜ اُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ ﴿١٧٩﴾

Ayette geçen وَالْاِنْسِۘ kelimesinin üzerinde ,ز‎ (ze) durağı vardır.Bu durakta durmak caiz olmakla beraber durmamak daha doğru olanıdır.Çünkü ze durağında durmak manayı bozar.Eğer ze durağında durmadan geçersek ki doğru olan budur,ayetin doğru manası ortaya çıkar.Ayete verilmesi gereken doğru mana ‘Andolsun biz, cinler ve insanlardan, kalpleri olup da bunlarla anlamayan, gözleri olup da bunlarla görmeyen, kulakları olup da bunlarla işitmeyen birçoklarını cehennem için var ettik. İşte bunlar hayvanlar gibi, hatta daha da aşağıdadırlar. İşte bunlar gafillerin ta kendileridir.’ Budur.

İddia 4-Allah’ın Kalpleri Mühürlemesi

Ben gerçekten şaşırıyorum.Neden biliyor musunuz?İnsanlar bir metni okurken onu tam anlamadan ve bağlamından kopararak okuyorlar.Evet Kur’ân’da birçok ayette Allah bazı kafirlerin kalbini mühürlediğini söyler.Lakin bu durup dururken meydana gelmiş bir mühürleme değildir.Kur’ân’da ayetlerde şu ifade çok geçer ‘Yaptıklarınıza karşılık olarak’.Evet bu ayet delildir ki onların kalbi durup dururken değil yaptıklarına karşılık olarak mühürlenmiştir.