Kuran Ve Apokrif İnciller




Bu Yazıda Kuran ile Apokrif İncillerin bazı benzerliklerine değinilecek ve Turan Dursun’un Itirazına değinilecektir.


Hz İsa'nın çamurdan kuş yapması:

Ali İmran 49: Onu İsrâiloğulları’na elçi kılacak ve o şöyle diyecek: "Kuşkuya yer yok, işte size rabbinizden bir mûcize ile geldim; size çamurdan kuş biçiminde bir şey yapar ona üflerim, Allah’ın izni ile derhal kuş oluverir; yine Allah’ın izniyle körü ve cüzzamlıyı iyileştirir, ölüleri diriltirim; ayrıca evlerinizde ne yiyip ne biriktirdiğinizi size haber veririm. Eğer inanan kimseler iseniz elbette bunda sizin için bir ibret vardır.

Maide 110: İşte o zaman Allah şöyle diyecek: "Ey Meryem oğlu Îsâ! Sana ve annene lutfettiğim nimetleri hatırla! Seni Rûhulkudüs’le (Cebrâil) desteklemiştim de hem beşikte iken hem de yetişkin halinde insanlarla konuşuyordun. Sana yazmayı, hikmeti, Tevrat ve İncil’i öğretmiştim. Benim iznimle çamurdan kuş biçiminde bir şey yapıp ona üflüyordun ve benim iznimle derhal kuş oluyordu. Benim iznimle körü ve cüzzamlıyı iyileştiriyordun. Yine benim iznimle ölüleri diriltiyordun. Onlara açık kanıtlar getirdiğin zaman buna karşı içlerinden inkâr edenler ‘Bu düpedüz bir büyü!’ dediklerinde İsrâiloğulları’nın sana zarar vermelerini önlemiştim.

İbrani Tomas incili (m.s.200-300)

II 1- Bu çocuk beş yaşına gelince, bir derenin yayvan (sığ) yerlerinde oynamaya başladı.Önünde akan suyu bir çukura yönlendirdi ve berraklaşmasını söyleyerek onu temizledi.

2- Yumuşak balçık hazırladı ve bundan 12 serçe yaptı.Bunu yaptığında cumartesi idi.Onunla birlikte başka çocuklar da oynuyorlardı.

3-Bir yahudi,cumartesi günü İsa'nın oyun esnasında ne yaptığını görünce oradan hemen gitti ve babası Yusuf'a haber verdi: "bak senin oğlun dereden balçık aldı 12 kuş yaptı ve cumartesiyi bozdu." Yusuf oraya geldiğinde onu gördü ve sordu: "Cumartesi günü yapılmaması gerekeni niye yapıyorsun?" Ama İsa ellerini çırptı ve serçelere bağırdı "Gidiniz".

4-Serçeler kanatlarını açtılar ve ötüşerek uçup gittiler. 5-Yahudiler bunu görünce, şaşırdılar ve gittiler: İsa'nın yaptığı şeyler hakkında gördüklerini büyüklerine anlattılar


Değerlendirme:
4 ana İncilden(matta,markos,luka,yuhanna) hiçbirinde Hz İsa’nın çamurdan bir kuş yaptığı geçmez.Hz Muhammed zamanında Mekke ve civarında da 3.Katraca konsülü’nün 4. Yüzyılda kabul ettiği 4 büyük İncil okunuyordu.

Bir Meleğin elinden yiyecek almak:

Ali İmran 37: Bunun üzerine rabbi ona hüsnükabul gösterdi ve onu güzel bir şekilde yetiştirdi. Zekeriyyâ’yı da onun bakımı ile görevlendirdi. Zekeriyyâ onun bulunduğu yere, mâbeddeki odaya her girdiğinde yanında (yeni) bir rızık bulur ve "Ey Meryem! Bu sana nereden?" diye sorar, o da "Allah tarafından" cevabını verirdi. Kuşkusuz Allah dilediğine sayısız rızık verir.

Yakup İncili (m.s.300):

VJII. 1- Ve ebeveyni hayretler içinde Kadir Tanrıya övgü ve hamdle dışarı çıktılar. Çünkü çocukları kendileri ile geri dönmemişti. Meryem mabed'te bir güvercin gibi korundu ve bir meleğin elinden yiyecek aldı.

Kura çekmek:

Ali İmran 44: Bunlar sana vahiy yoluyla bildirmekte olduğumuz gayb haberlerindendir. İçlerinden hangisi Meryem’i himayesine alacak diye kura çekmek üzere kalemlerini atarlarken sen onların yanında değildin; onlar tartışırken de sen yanlarında değildin.

Yakup İncili(m.s.300):

3-Ve baş rahip oniki zilli kutsal nesneyi aldı ve kutsal mihraba girdi ve onun için dua etti.Ve orada Rabbin bir meleği onun önünde duruyordu ve ona dedi: "Zekeriya, Zekeriya,dışarı çık,halkın dul erkeklerini topla,(her biri bir asa taşısın). Ve Rab onlara mucize verecek,O onlardan birinin zevcesi olsun."Ve elçiler gittiler ve tüm Yudea çevresine yayıldılar.Rabbin borozanı inledi. Ve herkes oraya koştu.

IX. 1- Yusuf da baltayı fırlattı ve onlarla karşılaşmak üzere kendine göre dışarı çıktı.Ve toplandılar,asalarına aldılar ve baş Rahibe gittiler.Rahip onların asalarını aldı,mihraba girdi, ve dua etti.Duanın bitiminden sonra,asaları aldı.Ve (Tekrar) dışarı çıktı ve onları (sahiplerine) verdi.Bu esnada bir mucize olmadı.Ancak en son asayı Yusuf aldığında,asadan bir güvercin çıktı ve Yusuf'un başına kondu. O zaman rahib Yusuf'a dedi:"Yusuf, kurada Rabbin bakiresi sana çıktı,onu himayene al!"


Hz. Meryem'in sözü:

Ali imran 35: Bir zamanlar İmrân’ın karısı şöyle demişti: "Rabbim! Karnımdakini kayıtsız şartsız sana adadım, benden kabul buyur; kuşkusuz sensin her şeyi işiten, her şeyi bilen."

Yakup İncili(m.s.300)

IV.1-Ve işte o sırada,Rabbin bir meleği huzuruna geldi ve dedi: "Hanna,Hanna, Rab senin duanı işitti. Hamile kalacaksın ve doğuracaksın, senin soyun bütün dünyada anılacak". Hanna dedi: "Tanrım, Rabbim gerçektir ki,doğurursam,ister oğlan,ister kız olsun,onu rabbime,Tanrıma adayacağım ki,hayatının tüm günlerinde Ona hizmet etsin!"

Hurma ağacı olayı:

Meryem 24,25: Aşağısından biri ona şöyle seslendi "Tasalanma! Rabbin senin altında bir su kaynağı yaratmıştır.Şu hurma ağacını kendine doğru silkele ki,üzerine taze, olgun hurma dökülsün.

Arapça çocukluk İncili(m.s.400)

XX.1-Devam eden seyehatlerinin üçüncü gününde,azize Meryem çöldeki büyük sıcaklıkta yorulmuştu ki,rastladığı bir palmiye(hurma) ağacına baktı ve Yusuf dedi: "Bu ağacın gölgesinde biraz dinlenmek istiyorum."

Böylece Yusuf onları palmiyeye doğru götürdü ve onları merkepten indirdi.Azize yere oturmuştu ki palmiyenin tacına doğru başını kaldırdı ve dallarında meyve olduğunu gördü.

Yusuf'a dedi: "Palmiyelerin meyvelerinden koparabilmeyi isterdim" ama Yusuf ona dedi: "Senin bunu söylemen beni şaşırtıyor:Bu palmiyenin ne kadar yüksek olduğunu görüyorsun ve palmiyenin meyvesini koparmayı,yemeyi düşünüyorsun.Ben ise, kendi payıma suyun azlığını ve kırbadan dökülen suyu düşünüyorum,kendimizi ve merkebimizi ferahlatabilecek hiçbir şeyimiz yok " O zaman annesinin kucağında oturan çocuk İsa neşeli yüzle palmiyeye dedi: "Ey ağaç dallarını eğ ve meyvelerinden annemi ferahlat."

........

İsa ona dedi: "Doğrul palmiye,babamın cennetindeki benim ağaçlarıma komşu ol.Güçlü ol.Ve köklerinin arasından yerde gizlice akan su damarını kapat ve su (yukarı) aksın ki,ondan biz susuzluğumuzu dindirelim".......

Hz. İsa’nın beşikte konuşması:

29 - Bunun üzerine Meryem çocuğu gösterdi. Onlar; "Biz beşikteki bir çocukla nasıl konuşuruz?" dediler.
30 - (Allah'ın bir mucizesi olarak İsa şöyle) dedi: "Şüphesiz ben Allah'ın kuluyum. O bana kitab verdi ve beni bir peygamber yaptı."

Kurtarıcı'nın Arapça Çocukluk İncili (m.s.400) :

İsa'nın zamanında yaşayan Büyük Kahin Yusuf'un kitabında şunu bulduk; ki bazıları onun Kayafas olduğunu söyler: O dedi ki ,İsa beşikte yatarken konuştu ve annesi Meryeme dedi ki: ben İsa'yım, Tanrı'nın Oğlu ve Söz'üm (Logos'um) ,sen beni doğurdun ve sana melek Cebrail'in bildirdiği gibi Babam(Tanrı) beni dünyanın kurtuluşu için Kurtarıcı olarak gönderdi.
(Çocukluk İncili: Bölüm 1)


Thomas İncili

31.İsa dedi:Hiç bir peygamber kendi köyünde kabul edilmez, hiç bir doktor kendisini tanıyanları iyileştiremez.

Değerlendirme:Hz. Muhammedin Mekkeden gönderilmesi

88.İsa dedi: Melekler ve peygamberler sizlere gelecek,sizlere sizin olanı verecekler.Ve sizler elinizde olanı onlara verin ve kendinize deyin: Hangi gün gelecekler kendilerinin olanı almak için.!

Değerlendirme: Hz. İsa'nın kendisinden sonra gelecek peygamberler müjdelemesi

“Hz. Peygamber'le Hz. İsâ arasında başka bir peygamberin bulunmadığına dair” sahih hadislerde yer alan ifadeden, müstakil şeriata sahip peygamberlerin gelmediğini anlamak gerekir. Bu iki zat da müstakil bir din ile gelmeyip, Hz. İsa (as)’ın dinini (nebi veya salih bir mümin olarak) insanlara tebliğ ettikleri bir gerçektir. (bk. Fethu’l-Bari, 6/489

İtiraz:

Bazı kişiler tarafından(örnk:Turan Dursun) bu benzerlikler Hz. Muhammed'in apokrif incillerden kopya çektiğinin bir göstergesidir.

Cevap:Peygamberimizin söylediği cümleler bilinen 4 İncil’in içerisinde geçseydi(matta,markos,luka,yuhanna) kimse şaşırmazdı,zaten peygamber ordan okudu ve kendi kitabına geçirdi denilirdi.Fakat biz gördük ki peygamberin ifadelerinin bazıları 4 İncilde geçmiyor.Sadece tek bir apokrif İncilde geçseydi de buna kolayca bir açıklama getirilebilirdi ve yukarıdaki itiraz yapılırdı.Fakat biz birçok apokrif incilden bahsediyoruz(Yakup İncili,Thomas İncili,Arapça çocukluk İncili,burada bahsetmediğimiz bartelomeus incili...)Bunlar Peygamberin döneminde hangi kütüphanenin hangi köşesinde olduğunu bile tahmin etmemiz mümkün olmayan İnciller.Peygamberin o dönemdeki en büyük İncil araştırmacılarından biri olup bu Apokrif İncilleri kütüphanesinde derleyen biri olması gibi uçuk bir şeyi kimse kolay kolay kabul edemez.Bu Apokrif İncilleri toplayıp her birinden seçmece cümle alıp kendi kitabında birleştirdi gibi saçma bir iddia ne kadar kabul edilebilir? Matbaanın olmadığı,sadece el yazmalarının olduğu ve 3.Katraca konsülünün 4 ana İncili kabul ettiği ve okunmasına izin verdiği bir dönemde Peygamberin farklı apokrif İncillerin el yazmalarını bulması,Yanında 4 büyük İncil varken onlardan alıntı yapmaması ve apokrif incilleri tercih etmesi, bunu hiç belli etmemesi,yürüyüşünü bile yazan sahabelerden bunu gizli tutup Breaking Bad tarzında evinin bir köşesinde bu farklı apokrif İncillerden seçmece yapması ne kadar tutarlıdır size kalmış bir şey.


Not:Bunlar ana benzerliklerdir ve daha birçok benzerlik bulunmaktadır

Kaynaklar:

Thomas İncili:
http://www.ondokuz.gen.tr/tomasincil.htm

Arapça çocukluk Incili:
https://www.newadvent.org/fathers/0806.htm

Yakup Incili:
https://incil.info/kitap/Yakup/1

İtiraz:
https://turandursun.com/forumlar/archive/index.php/t-39814.html

Fikir sahibi kitap:
https://m.kitapyurdu.com/index.php?route=products/productdetail&product_id=77376