Aynı Tanrı'ya İnananlar Neden Savaşıyor? - Öznur Sadıkoğlu

 



AYNI TANRIYA İNANANLAR NEDEN SAVAŞIYOR

 (AYNI TANRIYA İNANANLAR MI SAVAŞIYOR? )


    Din kurumu ve mensuplarının din karşıtlarından aldığı eleştirilerden biri de muhtelif dinler arası negatif diyaloglardır.

Dinleri bütüncül bir şekilde reddeden anlayışlara baktığımızda dinler arası negatif diyalogları kendilerince argüman saymaktadırlar.

 Fakat din kurumunun eleştirisi bütüncül ve bilimsel olmayan bakış açısıyla elbette yapılamaz. Nitekim muhtelif inançlar din çatısı altında toplansa dahi bu aynı tanrıya inandıklarını, aynı prensipleri benimsediklerini ya da aynı ülküleri hedef koyduklarını göstermez.

Son günlerde Filistin’de yaşanan olaylar yeterince analiz edilemediğinden mezkûr eleştirinin yeniden duyulmasına neden olmuştur.

İşgalci Siyonist İsrail’in Filistin halkına karşı yaptı zulüm salt dini bir perspektif ile değerlendirilmemelidir.

Siyonist Yahudiler tarafından kendilerine (sözde) vadedilen  kutsal topraklara yerleşme ve onların muhafazası için her türlü yola başvurmaları meşru kabul edilse de Siyonist olmayan Yahudiler nezdinde bu durum böyle değildir.

Uluslararası Siyonizm Karşıtı Yahudiler Örgütü Sözcüsü Haham Dovid Feldman’ın son röportajında yaptığı açıklama da : ‘ Yahudiler sadece aşırı yerleşimci harekete karşı değil, bizler Siyonizm’in temsil ettiği her şeye ve tüm işgale karşıyız. Bu dinimize aykırı,  adalete aykırı, uluslararası hukuka aykırı, insanlığa aykırı. Bu Filistin halkının çıkarlarına aykırıdır. Filistin’in ezilen halkını desteklemek ve bu işgali durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya, en azından insanları olup bitenlerin farkına vardırmaya, onların yanlış olduğunu anlamaları için eğitmeye hazırız.’  Diyen Haham Dovid Filistin’de yaşanılan durumun aynı tanrıya inanmanın ötesinde olduğunu açıkla ortaya koymaktadır.

Zaten Filistin’ de işgale maruz kalanlar arasında Hristiyanlarında olması durumun Yahudi- Müslüman savaşı olmadığını göstermektedir.

Zira Yahudilerin kutsal kitabı olan Tevrat’ta ya da Müslümanların kutsal kitabı olan Kur’an’ da kutsal topraklar için birbirleri ile her yolu mubah kılarak insanlıktan, adaletten uzak savaş fenomenini tercih ettirecek hiçbir emir yoktur.

Filistin’ de yaşanan durum Müslümanlar nezdinde dini bir mücadele olarak kabul edilebilir. Çünkü Siyonist Yahudilerin din yarıştırırcasına tavırları ve Müslümanlara yönelik saldırıları İslam dininin muhafaza edilmesine neden oluyor.

Fakat Yahudiler için bu durum tamamen siyasi bir durumdur. Kendilerine ait olmayan topraklarda devlet kurmaları ve aynı dine mensup olmalarına rağmen bu hareketi kınayanların da olması zaten bunun en büyük göstergesidir.

Sonuç olarak söylemek gerekirse Filistin halkının kendi devlet bekası için yaptığı savunmaları din üzerinden okumak hatta ateizme argüman derecesine getirmek abesle iştigaldir.