Evren yaşam için iyi ayarlanmış mı? - Sir Roger Penrose ve William Lane Craig

 


Hazırlayan: Onur Kenan AYDOĞDU

Çeviri: Ateizmelestiri


William Lane Craig


Modern hassas ayar literatüründe 3 açıklayıcı seçeneğimiz var. Konstantların ve niceliklerin yaptıkları değerlere sahip fiziksel gereklilik(Rastlantı değil.)İkinci olarak tesadüfi ve bir çeşit çoklu evren hipotezi olur. Yalnızca varlığımız için ince ayarlanmış evrenleri gözlemleyebiliriz böylece sonsuz çoklu evrenlerin birinde var olmamız pek de şaşırtıcı olmaz. Üçüncü ise evren dışı bir aklın tasarımıdır ve Rogers'ın bu konudaki makalesi çoklu-evren hipoteziyle öz seçim efekti arasındaki bağlamın ardında önemli bir objektif ve soru işareti bırakıyor çünkü eğer biz çoklu-evrenin rastgele bir üyesi olsaydık gözlemlediğimizden çok daha farklı  bir evreni gözlemlerdik.


Sunucu


Her şeyden önce seyirci için değinilmesi önemli bir soruya bakmak isterim. İlginç şekilde çok katkıda bulundunuz.  Kütle ve enerjinin başlangıçtaki düşük entropi dağılımı gibi bir gerçeklik var. Şimdi bu noktada fazla tekniğe girmeden, yaşamın sürebileceği bir evren(1/10 üstü 123 gibi hassas bir olasılıkta ki gözlemlediğimiz evrene sığmayacak derecede bir olasılık) big bang kozmolojisindeki tekilliğinde  inanılmaz derecede  düzen ve düzensizlikle oluşan entropi olmalı.  Akılalmaz bir şey bu yani biliyorsunuzdur bu sözü ''Birisi fizikle oynuyo'' yani burada olmamızı sağlayan bir çeşit tasarımı görüyoruz.  Bu konudaki görüşleriniz nedir?



Sir Roger Penrose

Agnostiğim. Benim için net bir şey değil bu. Yani nötron ve proton(nötron biraz daha ağırdır) arasındaki kütle oranı gibi şeyler konuşulur. Ama sadece bu evreni bildiğimizden bunu konuşmak zordur ya da  bilincimizle ki evrende nadir bir şey sanırım. Bu konuda yeterince emin olamayız, bilemeyiz. Bilim kurgulardan değişik örnekler var mesela Fred Hoyle'ın ''Black Cloud'' romanı. Yani birbiriyle bağlantılı elektromanyetik sinyal ve buzlarla kaplı devasa kozmik bulutlar hayalgücünün ne derecede olduğunu gösteriyor. Bir diğer bahsetmek istediğim örnek güneşe yakın nötron starı ve insanların onu keşfetmesinden bahseden Robert Forward'ın ''Dragon's Egg'' romanı. Orada yaşam buluyorlar ve kimya yerine nükleer süreçleri kullanıyorlar ki bu da onların evrimde kat kat ileride olduğunu gösteriyor. Böyle dengesiz bir hikaye yazmak cidden büyül bir başarı. Bu nötron starının sakinlerinin dini inancı bile var.


Sunucu

Sence hikaye olmasına rağmen fiziğin yokluğunda karbon bazlı, bilinçli bir gerçekliğe sahip bir canlı olabileceğini düşünüyor musun?



Sir Roger Penrose

Evrenin farklı yerlerinde dünyada olduğundan farklı fizik kanunları şekilde olabilir. Belki de farklı bir yaşam formu evrimleşebilir. Bilemiyorum. Tesadüfi gibi görünen puzzellar var ve bunlardan biri Hoyle'ın enerjinin olmayan karbon seviyesi .



Sunucu

William senin görüşün nedir?


William Lane Craig

Oldukça ilgi çekici. Seni anladığım kadarıyla fizik gerekliliğini ya da çoklu-evren hipotezini ya da tasarımı kabul etmiyorsun sen aslında hassas ayarlanmamış evrenin hassas ayarlı olduğunu reddediyorsun.


Roger

bilmiyorum dedim


William

bilmiyorsun, bu bence mantıklı değil. Günümüz fiziğinde hassas ayarın örneklerini buluyoruz ve bu bence bunun olduğunu reddetmek çaresizliğin çaresi. Hassas ayarın yokluğunda madde bile olmazdı. Kimya da olmazdı. Yani diğer yaşam formlarının evrimleşmesi mümkün ama en mantıklı çözüm değil.


Roger

Demek istediğim hayatın oluşumu hakkında çok az şey biliyoruz. Evrene sahibiz ve sayılarla oynayabilirisn ve onlarla matematiksel olarak özgürlüğün ne ölçüde olduğunu bile görebilirsin. Argümanları anlıyorum.  Tesadüf gibi görünen olmasaydı olmazdık denebilecek doğa sabitlerinin olması görülebiliyor ve bu doğru ama belki başka bir şey var olacaktı. Pek bir kesinlik yok.

Sunucu

Bir çeşit çoklu-evren işi gören ''conformal cyclic'' modelci mi olduğunuzu merak ediyordum yani  evren zamanda tekrar ve tekrar bizim için yaşanılası olana dek yeniden doğması.


Roger

Evet sabitlerin(hassas ayar sabitleri) evrimi olabilir.  Yani bu John Wheeler'ın öne sürdüğü bir fikirdi ama bu modelle değildi, ''bouncing universe'' modelleriyle öne sürmüştü. Belki her oluşumda yeni bir sabit seti oluştu ve her oluştuğunda farklıydı ve bizde belirli bir çağında yaşama gelebildik, tabi çağ diyebilirsek. En azından deneyimlediğimiz yaşamı sağlayan sabitler için.


Sunucu

Yani çözüm potansiyeli var, peki sen ne düşünüyorsun?

William

Bu çözüm bence verdiğiniz argümanı çoklu evrenle alakalı antropik ilkeye karşı kullanıldığında yem oluyor.

Çünkü ''conformal cyclic'' modelini öner sürmeye çalıştığınızda geçmiş sonsuzluğun sıralı sıralıdan ziyade eş zamanlı bir çoklu-evren kurduğunu görürüz.

Bu durumda şu soruyu sormak gerekir; neden akıl almaz derecede kendi solar sistemimizden büyük sinyalin yerine şu anki hassas ayarlı evreni gözlemliyoruz?... 


Roger Penrose Kimdir?

Sir Roger Penrose OM FRS (d. 8 Ağustos 1931), İngiliz matematiksel fizikçi, matematikçi ve bilim felsefecisidir. Oxford Üniversitesi Matematik Enstitüsü'nde Matematik Fahri Profesörüdür ve aynı zamanda Wadham Koleji'nde Fahri Akademi Üyesidir.


Penrose, matematiksel fizik alanında olan çalışmalarıyla tanınmıştır; özellikle de genel görelilik ve kozmolojiye olan katkılarıyla birçok ödül almıştır. Bunların içerisinde evrenin anlaşılmasına olanak sağlayan katkılarıyla 1988 yılında Stephen Hawking ile paylaştığı Wolf Fizik Ödülü de bulunmaktadır.

William Lane Craig Kimdir?

William Lane Craig (d. 23 Ağustos 1949), Amerikalı analitik filozof. Biola Üniversitesi ve Houston Baptist Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Tanrı'nın varlığıyla ilgilenen kelam kozmolojik argüman konulu araştırmalarıyla tanınmıştır.


Luke Barnes'in Victor Stenger'i eleştirdiği makale için bakınız:


https://arxiv.org/abs/1112.4647


7 değişkenin birden değiştirildiği makale için bakınız:

https://arxiv.org/pdf/astro-ph/0511774.pdf


İleri Okumalar için;

[1]"Fine-Tuning (Stanford Encyclopedia of Philosophy)" https://plato.stanford.edu/entries/fine-tuning/

[2]"The Universe Really Is Fine-Tuned, And Our Existence Is The Proof" https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2019/12/19/the-universe-really-is-fine-tuned-and-our-existence-is-the-proof/amp/

[3]"Why Abiogenesis Is Impossible" https://www.trueorigin.org/abio.php

[4]"Abiogenesis is mathematically impossible" https://reasonandscience.catsboard.com/t1279-abiogenesis-is-mathematically-impossible


En ünlü ve itirazlarda en büyük yeri tutan Sean Carroll ve Victor Stenger gibilerine cevaplar için;( Hala daha bu adamların itirazlarını kullanan adamlar var şaka gibi cidden kafayı kuma sokup yaşıyorlar)

[1]https://www.biola.edu/blogs/good-book-blog/2014/still-more-reflections-on-the-sean-carroll-debate

[2]https://arxiv.org/abs/1112.4647

[3]https://youtu.be/joD-6zCrlcg

[4]https://youtu.be/jVPdJdNpIs8

[5]"Debunking the debunker: How Sean Carroll gets the fine-tuning argument wrong – Uncommon Descent" https://uncommondescent.com/intelligent-design/debunking-the-debunker-how-sean-carroll-gets-the-fine-tuning-argument-wrong/


İleri Okumalar ve İzlemeler için;

[1]https://kuraniperspektiff.blogspot.com/2020/11/tanri-tasarim-ve-ince-ayar-profdrrobin.html

[2]https://kuraniperspektiff.blogspot.com/2020/11/tanrnn-varlg-hakkndaki-ince-ayar-kant-n.html

[3]https://youtu.be/U3fwlA3lgL4

[4]https://youtu.be/xHV0HuBNfOE

[5]https://youtu.be/GJ6OhLryQAY

[6]https://tr.wikipedia.org/wiki/Ak%C4%B1ll%C4%B1_tasar%C4%B1m

[7]https://kuraniperspektiff.blogspot.com/2020/12/klasik-teleolojik-delil-ve-yasamn.html

[8]https://kuraniperspektiff.blogspot.com/2020/12/tanrinin-varliginin-kanitlanmasinda_22.html

[9]https://kuraniperspektiff.blogspot.com/2020/12/evrende-hassas-ayar-oldugunu-teistler.html

[10]https://kuraniperspektiff.blogspot.com/2020/12/hassas-ayarl-evrene-kars-sonsuz.html

[11]https://kuraniperspektiff.blogspot.com/2020/12/evrendeki-hassas-ayarlarn-listesi-dean.html

[12]https://kuraniperspektiff.blogspot.com/2020/12/bir-carptma-ornegi-kerem-cankocak.html

[13]https://youtu.be/jVPdJdNpIs8

[14]https://youtu.be/h5qSsQ9OKNI

[15]https://youtu.be/WLD5uuVCTwo

[16]https://youtu.be/E0CbV7s1Hgo

[17]https://youtu.be/zsGUmtGYaKk

[18]https://youtu.be/joD-6zCrlcg

[19]https://youtu.be/sovbVIaRAuw

[20]https://kuraniperspektiff.blogspot.com/2021/02/steven-j-dick-ince-ayarl-evren-ne.html