DİN VE MİTOLOJİ | “EFSANELER’DEN TEVRATA ORADAN KUR’ANA “ YAZISINDAKİ İDDİALARA REDDİYE

 

 



Yazar:Enes


DİN VE MİTOLOJİ | “EFSANELER’DEN TEVRATA ORADAN KUR’ANA “ YAZISINDAKİ İDDİALARA REDDİYE

 

İddialar

1 : Gök Ve Yerin birbirinden ayrıldığı bilimsel çelişkidir.

 2: Mitlerden Tevrata oradan Kur’an’a yazılmıştır.

 

"O inkar edenler görmüyorlar mı ki başlangıçta göklerle yer birbiriyle bitişikken, biz onları ayırdık ve her canlı şeyi sudan yarattık. Yine de onlar inanmayacaklar mı?" (Enbiya, 21/30)

 

 

1.     “ Birbiri ile bitişik” anlamı verilen kelime “ratk”, Arapça sözlüklerde “birbiriyle iç içe, ayrılmaz durumda, kaynaşmış” anlamlarına gelir. Yani tam bir bütün oluşturan iki maddeyi tanımlamak için bu kelime kullanılır. Ayette geçen “ayırdık” kelimesi içinde “ratk” fiili vardır; bitişik durumdaki bir nesneyi yarıp, parçalayıp dışarı çıkması anlamına gelir. Örneğin tohumun filizlenerek topraktan dışarı çıkması Arapçada bu fiille ifade edilir. BigBang teorisine baktığımız zaman her şeyin ilk anda iç içe olduğunu ve patlama ile beraber evrenin balon gibi genişlediğini biliyoruz. Yani en başında aslında yer ve gök bitişikti, patlama ile beraber birbirinden uzaklaştı İşte Kur’an, bilim adamlarının asrımızda ancak keşfedebildiği; Âlemin tek bir parça olup, daha sonra Big-Bang adını koydukları patlamayla birbirinden ayrılarak şu kâinatın oluştuğunu bundan 1400 sene evvel haber veriyor. (1)

 

2.    Yazı da bahsedildiği gibi bu inanış Sümerlerden beri hakim. Fakat bu inanış yanlış bir inanış değildir. Allah göğü ve yeri birbirinden ayırarak yaratmış (enbiya:30) onu anbean genişletmekte (51:47) Allah birdir, ve her döneme peygamber göndermiştir. Elbet ki dinleri de birbirine benzeyecektir. İncil/Tevrat  tahrif olmuştur ama içinde hala Allahu Teala’nın indirdiği ayetler olabilir inancımızdan kitaplara inanır ve onlara değerli gözde bakarız. Tevratta geçiyor olması Kur’anı çürütmez. Mesela bütün hak dinlerde “la ilahe illallah=Allah’tan başka ilah yoktur” hakikatinin ilan edilmesi, tevhid inancının tartışmasız bir gerçek olduğunun göstergesidir. Zira, binler sene içerisinde farklı zaman dilimlerinde ortaya çıkan hak dinlerin aynı noktaya parmak basması bu işin kaynağının gerçekliğine büyük bir kanıttır.Buna mukabil, yeri geldiğinde Tevrat’a bağlı din adamlarına -Kur’an lisanıyla- meydan okuyor ve “...eğer doğru isenin Tevrat’ı getirip okuyun bakalım!” (Al-i İmran, 3/93) demekten çekinmiyor. (2)

 

 Sümerlere de bir çok peygamber gönderilmiştir. Sümer medeniyetinin güzel ve doğru yanları, bu peygamberlerin öğrettikleri ilahi vahiy ışığında şekillenmiştir.

Bu sebeple, daha sonraki semavi dinlerin bildirdiği bazı hakikatlerin Sümerler döneminde de söz konusu olması, bu dinlerin oradan kopyalandığını değil, bütün dinler gibi Sümerlerin medeniyetinin de aslı semavi dinlerin öğretilerine dayandığını göstermektedir.,

Nitekim, Hz. İbrahim, Sümerlerin son devrelerini yaşadığı m. ö 2.000 yılında yaşamıştır.

Demek ki, uzun bir süre yaşayan Sümer medeniyetinin kaynağı olan dinlerden sonra, Hz. İbrahim ile başlayan yeni bir dönemde artık İbrahimi dinler devri başlamıştır. Bu her iki medeniyetin kaynağı da Allah’ın gönderdiği dinlerdir.

- Şu anda ayakta olan ve binler seneden beri devam eden İbrahimi dinlerin hepsi Orta Doğu coğrafyasında yer aldığı için, insanların bu konudaki bilgilerinin kaynağı, yaşayan bu dinler olduğu için, bildiklerimiz de ister istemez yalnız bu coğrafyadaki dinlerle sınırlı kalmıştır.

insanların bulunduğu her bölgeye mutlaka peygamberler gönderilmiştir. İslam literatüründe sayısı 124 bin olarak bilinen bu peygamberlerden sadece bir kısmı Orta Doğuda geldikleri bilinmektedir.

Nitekim, İmam Rabbani Hindistan bölgesinde birçok peygamberin geldiğini keşif yoluyla gördüğünü bildirmiştir. “Hindistan’da görülen Allah’ın sıfatları ve onları tenzih ve takdis eden bazı bilgilerin ve daha başka önemli bilgilerin gerçek kaynağı o peygamberlerdir.” manasına gelen İmam Rabbani’nin açıklamaları vardır. (bk. Arapça, el-Mektûbât, 259. Mektup, 1/313-315)

(3)

 

KAYNAKÇA

1-    https://kuran-ikerim.org/goklerle-yerin-birbirinden-ayrilmasi

2-    https://sorularlaislamiyet.com/dinler-birbirlerinin-kopyasi-midir

3-    https://sorularlaislamiyet.com/butun-dinler-sumer-kokenli-olabilir-mi