KUR'AN'IN SİRİUS YILDIZI MUCİZESİ(!) - CEVAP

 


SİRİUS (ŞİRA) YILDIZI


DİN VE MİTOLOJİ SAYFASINA CEVAPLAR


Yazar: Kuran ve Bilim


Öncelikle yazımızda Din ve Mitoloji sayfasının her zaman yaptığı gibi konuyu bağlamından uzaklaştırarak ayette mucize olmadığını göstermeye çalışmasının boşa olduğunu göstereceğiz. Şimdi ilk olarak kısa bir şekilde sirius (Şira) Yıldızı hakkında bilgi verelim.


Sirius yıldızı farklı toplumlarda farklı isimle anılmıştır. Bunlar; “Şi’ra” (Araplar’da), Sothis” (Eski Mısırca adının Grekçe’ye uyarlanmış hali), “Sigi” (Dogonlar’da), “Sigo” (Bambara’larda), “Seirios” (Yunanlar’da), “Sirius” (Romalılar’da), “Kak-si-sa” veya “Kak-si-di” (Asur-Babil’de), “Kak-si-si” (Hititler’de), “Tistirya“, “Tishtrya” veya “Tiştria” (Zerdüştçülüğü benimsemiş kavimlerde), “Sima Kayne” (Bozolar’da), “Sirona” (Galyalılar’da), “Hu-Şi” (Çinliler’de) olarak sayılabilir. [1]


Kuran’da Şi’ra yıldızı olarak geçer.


Sirius (Şi’ra) yıldızının Kuran’da Rabbimiz tarafından zikredilmesinin önemli bir anlamı vardır. Sirius (Şi’ra) yıldızı görünür kadiri bakımından gökyüzündeki en parlak yıldız olup Canis Major takımyıldızındadır. Bize 8,6 ışık yılı uzaklıktadır. Orion takımyıldızının yanında çıplak gözle rahatlıkla görülebilir. Eski dönemlerde insanlar parlaklığı nedeni ile bu yıldıza tapmışlardır.


Şimdi 4 Nokta’da iddialarına cevap verelim..


1. Nokta:


Din ve mitoloji sitesi bu ayette yıldız ifadesi geçmemesine rağmen ayette biz Müslümanların yıldıza zorlama olarak işaret ettiğimizi iddia etmesine ve ayette yıldıza işaret olmadığı iddiasına değinelim.


Sure ismi kuranda 53. Sure olan Necm suresidir. Necm Arapça'da yıldız demektir. Tarık süresi 3. Ayette "necmuss sakip" geçer ki tercümesi "delen yıldız" demektir. Açıkça necm süresi isim olarak da bir yıldıza işaret edildiğini zaten gösteriyor. Bu yüzden yıldıza işaret yok iddiası çöpe atılmış oldu. Bakalım süre neyi anlatıyor neye işaret ediyor görelim..


Necm 49 :"Ve ennehu huve rabbu ş-şı'ra."


"Şi'ra'nın Rabbi de O'dur."


Evet necm suresinde kastedilen necmin(yıldızın) ve ayette Allahın onunda Rabbi olduğu söylenen yıldız Şi'râ' dır. Yani biz Müslümanlar bunu iddia etmiyoruz bunu şerefli kuran kendisi söylüyor.


Peki biz kuranda anlatılan Şi'râ nın sirius yıldızı olduğunu nereden bilebiliriz?


Bunu Allah’ın, kuranda özelliklerini saydığı Şi'râ yıldızı ve bilimin söylediği Sirius Yıldızı arasındaki benzerliklerden anlayabiliriz. Şimdi bunlara bakalım..


(Aşağıda vereceğim ayet örneklerinde necm 9 ayeti de var ancak onu konu ile alakalı olan 4. Noktayi açıkladığım kısımda vereceğim.)


Necm 1: "Ve n-necmi iza heva."


"Düştüğü-çöktüğü zaman yıldıza andolsun"


heva kelimesi düşmek-çökmek (fall, drop, fall down) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 1219 (of 1303) .


Daha surenin ilk ayeti düşen - çöken bir yıldıza yemin ile başlıyor. Sirius Yıldızı, çift yıldız sistemi olarak tanımlanır. Gökte parlak olarak duran sirius A yıldızının sirius B adında da bir arkadaşı vardır ki bu sirius B yıldızı anakol evresini tamamlayıp çökmüş bir yıldızdır yani ölü bir yıldızdır. [2] Daha ilk ayette çöken yıldızın şira yıldızına işaret olduğu açıkça bellidir.


Bunlarla sınırlı kalmayacağız. 49. Ayette Şi'râ yıldızı söylenmeden önce 2 ayette daha sirius çift yıldız sisteminin özelliklerine işareti delil sunalım.


Necm 44: "Hiç kuşkusuz öldüren de dirilten de odur "


Diri olan Şi'râ A ve ölü olan Şi'râ B yıldızı. Çok açık şekilde ölü ve diri ifadesi bu yıldızları anlatıyor


Necm 45 : "Bütün çiftleri; erkek ve dişi olarak, yaratan O'dur."


"Bütün çiftleri yaratan" ifadesi ve çift yıldız sistemi sirius yıldızları..


49. Ayete kadar sirius Yıldızı özellikleri bire bir işaret ediliyor ve sonrasında Şi'râ nın rabbi de odur deniliyor.


Bunu suna benzetebiliriz. Diyelim ki bir telefonun özellikleri hakkında bilgi veriyorum. Kamera özelliklerini ve sayısı, telefonun işlemcisini falan sayıyorum ve sonrasında telefonun modelini markasını söylüyorum. Buna benzer de Yüce Allah bu yıldızdan çöken yıldız olduğunu, çift olduğunu, birinin ölü birinin diri olduğu işaret etmesinden sonra kastettiği yıldızın adının Şi'râ olduğunu ve bunun da Rabbinin kendisi olduğunu yani buna tapılmaması gerektiğini söylemesi açıkça din ve mitoloji sayfasının bizim zorlama olarak Şi'râ yıldızınin sirius Yıldızı olduğunu iddia ettiğimizi söylemesinin boşa olduğunu belirtiyoruz. (Tabi en doğrusunu Yüce Allah bilir.) İlk iddiasına cevap biraz uzun oldu ancak onun kelime oyunlarıyla gerçeği saptırmasını ortaya çıkarmak adına önemli olduğunu düşünüyorum.


2. Nokta:


İddiasına göre Şi'râ ismi Arapların cahiliye devrinde bu yıldıza taptıği kesin olmayan rivayetlere dayandırılmıs. Peki kendisi, tüm tefsirlerin aynı konu üzerinde uzlaşma sağladığı sirius Yıldızına tapıldığı bilgisini neye dayanarak kesin olmayan bilgilere dayandığını iddia ediyor? Ona gaipten sesler mi bunun kesin olmadığını haber veriyor sormak lazım. Tüm tefsirlerde geçen bilgileri örnek vermeye ve yazıyı uzatmaya gerek yok. Herhangi bir tefsirden bu bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz..


3. Nokta:


Sırf kastedilen yıldızın Şi'râ olmadığını göstermek için Latince harflerle yazımı "sirius" olan ismi Arapça harflerle yazip "aha bakın sirius Arapça'da bu şekilde yaziliyor, o zaman bu kuranda anlatılan Şi'râ değil!" demiş. Yahu kuranda yazan Arapların o yıldıza verdiği isimdir. Tıpkı en üstte başka milletlerde bu yıldıza verilen isimler gibi. Bu yıldıza da bilim sirius diyor diye gidip sirius cümlesini Arapça harflerle yazıp bakın Arapça yazarsak böyle olur demek kendi kurnazlığını ortaya koyuyor. Ancak boşuna. Sadece insanları kendisine güldürüyor.


Ki "Arapça şira yıldızı" diye aratma yapınca bile şu cümle çıkıyor ki okunuşu "necmat şey-ra = نجمة شيرا "


Yani neden böyle komik bir çabaya girmiş kendisine sormak lazım. Bu iddiasında da eli boş çıkmış oldu.


4. Nokta:


Necm 49: "Şi'râ nın Rabbi de O'dur"


Necm 9: " Aralarındaki mesafe 2 yay kadar ve daha yakın oldu"


İddiasına göre biz Müslümanlar necm 9. ayette verilen işaret ile bunu o yıldıza bağlıyoruz ve 49.9 diye de birbiri etrafında dönüş devresi oluyor diye kanıt sunuyoruz. Üstüne sadece Wikipedia yi delil gösterip de yıl sayısı aslında 50.1 yıl burada mucize yok diyor!


Öncelikle 9 ayet ve üstte saydığımız necm suresi 1, 44 ve 45 ayetlerde verilen bilgilerin birebir derecede sirius yıldızının özelliklerini işaret ettiğini göstermiştik. 9 ayette de sirius yıldızlarının birbiri etrafında dönüş hareketinin yay şeklinde olduğunu bugün bilim bize söylüyor. Ayette verilen işaretler bize ışık tutabiliyor. 9. Ayet tefsirine baktığımızda Cebrail aleyhi selam ve Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem arasında miraca çıkma hadisesi anlatılırken ki mesafe olduğu anlatılır ki biz buna zaten iman ediyoruz. Ancak genel kapsamda kuran mucize ayetlerini incelediğimiz zaman birçok yerde de bu durumu görebiliyoruz. Ayette verilen işaretler bize ışık tutabiliyor. Bu yıldiz sisteminin dönüş hareketini inceleyen bilim insanları onların yörüngelerinin birbirine göre yay şeklinde olduğunu tespit etmiştir. Tıpkı ayette denilen gibi aralarındaki iki yay arasına benzer mesafe. . [2]








Din ve mitoloji sitesi bu 2 yıldızın birbiri etrafında  49.9 yılda dönmediğini bu yüzden bunda mucize yok deyip sevinmesi ise ayrı komik çünkü sadece Wikipedia yi delil göstermiş ve saydığımız bunca deliden haberi yok. Ki vereceğim linkteki site ise bu yıldızın dönüş periyodunun  50 yıla çok yakın olduğunu yani 50 yıl olmadığını söylüyor. Aşağıdaki ifade de 50 yıla çok yakın olmak yani neredeyse 50 olacak, ama 50 yıl olmamış demektir. 
".. Sirius'un yörüngesinde küçük beyaz bir cüce olan Sirius B, Sirius'un kendisinden on kadir daha sönüktür. Yörüngenin süresi 50 yıla çok yakındır... "

(Site linki :http://vega.lpl.arizona.edu/sirius/A4.html) 

Ve belli ki kesin bir şekilde 49.9 yıl, 50 yıl veya 50.1 yıl diye bir sınır yok. Sadece Wikipedia yi delil sunmak da yeterli değil. Sadece Wikipedia dan kaynak almak, sadece o doğru demek, araştıran sorgulayan insanların yapacağı iş değildir maalesef.  Bunlar hesaplamalara yapılan tahminler. Yani tüm bu yıl sayısı tahminleri biz insanların iddialarıdır. En fazla bizim iddiamızda hata vardır kuranda böyle bir yıl sayısı ile ilgili bilgi geçmiyor. Kuranda hata yok. Allahu teala zaten yukarıda saydığımız  özelliklerini işaret etmiştir ki dönüş yılı sayısı, bu bilgilerin yanında hiç kalıyor.

Sonuç

1 Necm süresi ismi ile bir yıldızın işaret edildiği bir süredir. Yani iddiası boştur açıkça süre bir yıldıza atıf eder. Ki 49 ayette de o yıldız Allahu teala tarafından söylenir 
2 Şi’râ yıldızı bir kısım Arapların cahiliye döneminde taptığı yıldızdır ve kuranda da ismi geçen yıldız sirius Yıldızıdır. Yani tüm tefsirler o yıldıza tapıldığı yönde bilgi verir. Kendisi ise kesin olmayan rivayete dayandığını iddia ediyor ancak dayanağı ise kendi yorumudur. 
3 Necm süresi 1,9,44, 45 ayetleri necm 49 da verilen Şi’râ yıldızının özelliklerinin sayıldığı ayetler olduğunu düşünüyoruz nedenleri de yukarıda verilen sirius Yıldızı özellikleri ile  birebir uymasıdır. Ayet açıkça siriusu tarif ediyor. Kurandan direk siriusu tarif etmesini bekleyen varsa kuranın bilim kitabı olmadığını, vurguladığı kısımlar hakkında verdiği işaret ettiği bilgilerin günümüz bilimiyle birebir uyum sağladığını bilmesi gerekir. Kuran her konuda bilgi verir detaya girmez. Bizim o işaretleri bulmamızı emreder inceleyip keşfetmemizi  Allahu Teala ister. 

4 -Kuranda Şi’râ yıldızı dönüş yılı hakkında bilgi yoktur. Bu bir tahmindir ki yıl sayısı Müslümanların iddia etiği yıl sayısı ve matematiksel hesaplamalar arasında neredeyse 2 ay oynamaktadır. Bazı siteler de tam yıl sayısının 50 ye yakın olduğunu bildirmektedir. Ve yıl sayısı üzerinde algı yaratmaya çalışan din ve mitoloji sitesi surede 49. Ayete kadar sayılan Şi’râ yıldızının özelliklerine verebilecek herhangi bir cevabı var mı asıl önemli olan soru budur! Önemli yerleri atlayıp gereksiz ayrıntıya girip konuyu bağlamından uzaklaştırarak mucizelere çamur atmak komik oluyor çünkü!

 

 

Kaynak

[1] Kuranmucizeler.com

[2]. https://www.kozmikanafor.com/en-parlak-yildizlar-sirius/

Yazar: Kuran ve Bilim